Po končani srednji šoli, tam okoli leta 05/06 sem se moral odločiti kam “naprej”. Prva želja, druga, tretja. Ok, matura fajn opravljena in padla je prva želja DIF (samo še položnico je blo treba plačat – Matevž se spomniš), zaradi lastne nespametnosti sem pristal na drugi želji FDV… Uff preveč politična šola. Po nekaj uspešno končanih izpitih sem se odločil, da zginem iz te stavbe, preveč politično nastrojenega kadra! Niti v index ne vpišem izpitov, grem!

In 26. 6. 2006 sem podpisal, pogodbo z Ministrstvom za obrambo, pridružil sem se oboroženim silam. Ok, želja od malega. Oče mi je bil in je vzor. Nekaj več sem čutil…

Bili so zanimiv in kar naporni časi, ko se je 25 let nazaj ustvarjala naša država. Le borci, kot je naš Costa so zaslužni, da imamo meje takšne kot imamo. Pustimo politiko pri miru. Me ne zanima! Borci, hvala vam!

Scan (5)
Vaje… Costa, kje si?

Costa zelo malo govori kako je bilo takrat, tudi sam se zelo malo spomnim, spomnim se kako smo leteli v zaklonišča in jokali… Jep

scan
Oboji so naši

V naši borbi, je bilo velika medijska propaganda…. Španska revija (mislim, da je bila Condor) je napisala, do so na levi strani vojaki JLA na desni pa Slovenski… Ne oboji so naši, le da so bili teli borci na levi strani v drugi “kasti” 😉 #Respect

 

Oči, škoda, ker si nisi beležil dogodke, sem prepričan, da bi bila najbolj brana knjiga, saj si bil pri takšnih in drugačnih projektih – #respect

Kot mali pubec se spomnim, da je moral oči velikokrat takoj v službo na hitrco! Vedno me je bilo strah. Mami Teja-Tejč, ja naju z Matevžem vedno skrbno varovala! Vedno, tudi takrat ko je bilo že vsega konec. Težko je bilo! To vemo samo mi! Bravo mami!

JEPERCA -91.06.28. -10 - P
Lejga!

Še danes s ponosom pogledam knjige kjer so borci v takšni odpravi! Ponosen sem!

Takratni zmagovalci! Costa skrajno desno!

Ponosem sem na vse, ki so dali življenje za nas! Hvala vam! Mami tebi pa vsa čast, da si vse tri dece držala za vajeti! Vesel in dogodki, ki so se dogajali po vojni vemo le mi! #vem!

Mami, hvala ker si mi pomagala sestaviti življenjepis, oddati vlogo za službo. Vedla sva le midva!! Hvala za vse! Oči na misiji, Matevž na študiju v Londonu, jaz v Vipavi, ti pa sama doma! Bravo!!

 

Po prihodu v takratni center, Center za usposabljanje Vipava se je začel sedem mesečni drill. Drill, da iz civilnega mulca naredijo vojaka. Vojaka, ki oboga ukaze in ne kaj dosti razmišlja. Usposabljana so bila zanimiva ter naporna. Veliko je bilo tako imenovanega “jebanja v glavo”. Tako je bilo in tako je bilo prav. Omarca zložena na A4 se pravi na širino papirja A4 (210mm) 😉

 

Prisegam!

Vse podpisano in urejeno. Škornji 24/7 čisti, tudi podplati so morali biti namazani z globinom, čeprav so bili čez 10 korakov enako sivi kot prej…

Ko smo dali to zgodbo mimo sem prišel v takratni 18. BJRKBO. Uf sicer nezaželena enota vendar sem kjer sem. Hitro sem urejal premestitev v vojaško policijo.

Poznal sem delo VP, saj je bil od samega začetka v tej enoti tudi Costa. Malo smo mogli počakati, da je stekel “prestop”. Še predno je stekel prestop sem z osemnajstim doživel nekaj zanimiv trenutkov.

IMG_0313

Ena izmed zanimivejših izkušenj v “osemnajstem” bataljonu je bila, ko smo odšli na Slovaško in delali s pravimi bojnimi strupi. Ja, tam sem 1000x preveril ali drži zaščitna maska ali je oprema pripravljena. Jep! 1000x preveril.

GM 07 (115)
A bo #deklina

Zanimivo je bilo tudi, ko smo odšli na vajo v Nemčijo, delo z drugimi enotami, državami je vedno zanimivo. Le angleščino bi lahko malo bolj obvladal in se zmenil za kakšen privat počitniški izlet 😉

GM 07 (577)
Premagovanje meja strahu

V Nemčiji je veliko vojaških vadbišč, katera so odlično urejena ter tako je poskrbljeno, da je vojaški način življenja na nivoju.

GM 07 (551)
Vedno za akcijo

Po približno šest mesečnem bivanju v 18-tem sem zapustil te vrste in se pridružil vojaški policiji k takratnemu 17. Bataljonu vojaške policije.

Delo ter odnosi popolnoma drugačni, drugačni pa ravno zaradi tega ker v takšni enoti kot je policija oziroma vojaška policija morajo biti. Priznam vse je bolj sproščeno a še vedno profesionalno.

Hitro so me potegnili v športne vode. Prva vojaška tekma. Vipava!

Vipava 087
Od takrat naprej “borbamo”

Ker je sestavni del vojaškega poklica odlična psihofizična pripravljenost je bilo prav to v vojaški policiji še dodatno izpostavljeno. Prva vojaška dirka.

DSC01444
Nikoli ne bom pozabil, kako mi je bil prevelik pas! Preklel sem vse! #hrbt

Veliko zanimivih izkušenj, veliko zanimivih dogodkov, veliko norih zgodb, katere bodo ostale pri meni, nekatere bom delil z vami. Bilo je veliko trdega dela, bruhanja v vrečko, čelado, joka, solz, sreče… #NajTraja

Priznam ne bo šlo vse po kronološkem zapisu, saj je čas prehitro letel 😉 Nekaj več slik in posamezni opisi, kako sem doživel vaje, selekcije ter kako sem si pridobival znanje….

 

Kmalu po prihodu v vojaško policijo sem bil popolnoma presenečen saj me je poveljnik pohvalil in mi “podaril” bronasto medaljo vojaka. Vesel ter še bolj zagnan sem se podal k novim dogodivščinam na proti.

#predanost

Ker je bila motivacija na visokem nivoju smo počeli res nore stvari!

Ker je “politika” vojaškega poklica takšna, da moraš kar pohiteti, če želiš ostati v sistemu tudi po 45 letu. Hitro sem zagrabil priložnost ter napotili so me na desetniški tečaj.

V istem trenutku sta potekala dva tečaja za desetnika. Eden v Ljubljani eden v Mariboru. Takrat sem bil nastanjen v Postojni. Desetniški tečaj v Mariboru je temeljil na pehoti v Ljubljani pa na vojaškem-policijskem znanju.

Ok, Česna so seveda poslali na pehoto #NaMuč, v redu! Ni problema tudi to bomo zborbali. Še z večjim veseljem.

21 930
Važn, da so kile 😉

Zanimiva zgodba, se je začela pisati že na avtobusu ko smo se peljali v Bohinjsko Belo malo plezat. Da ne bi spali smo morali napisati zakaj želim postati desetnik, ko smo se vozili nazaj v MB, smo pa na A4 napisali kaj sem se danes naučil v Boh. Beli… Samo, da se ni spalo. Klasika

Nima vsak takšne priložnoti #vesel V luki 😉

Tečaj je bil zanimiv! Vesel sem, da sem lahko kljub temu, da je bilo vse zabeleženo #NaMuč odnesel nekaj znanja, ki sem ga lahko deil v enoti oziroma, ki je prišel prav na kasnejšem tečaju.

Od takrat dalje sem vzljubil LPM (lahki puško mitraljez Minimi) 😉

Kmalu sem spoznal, da je v meni tudi malo pehotnika. Tako trdim, da sem najprej vojak potem policaj. Veliko prijateljev, soborcev, soodelovcev se z mano ne bo strinjalo. Vendar najprej vojak potem polcaj 😉 #vedno

Desetniški tečaju, ki mi je veliko dal in vezel tudi nekaj zdravja, saj sem si dobro prehladil mehur. Vendar ok, gremo dalje. Po proslavi na kateri je bil tudi Costa (na ta trenutek sem zelo ponosen), sem bil še bolj napaljen kot po zaključku osnovnega usposabljanja za vojaka. Kor vodja skupine imaš lahko v “oblasti” skupino. Super, skupaj smo močnejši.

Kmalu za tem sem naredil tudi izpit za motor 😉 #celMariborPrefural

IMG_6804
Kam greva 😉

Ker sem bil vedno za akcijo sem se prijavil na izbirni postopek za specialno enoto vojaške policije, zaradi etike in tajnosti ne bom in ne smem izdati podrobnosti poteka selekcije ter izpostavljati imen.

Lahko le rečem, da mi je ta selekcija vzela zelo veliko, vendar mi je dala še VEČ! Veliko več, kot si lahko mislijo takratni in morda sedanji člani. Jep! Tako je! Že vedo in tako je prav!

Vrvna tehnika! Vedno zanimiva!

Zanimivi, so bili tudi pohodi 😉 Nikoli jih ni bilo konec, vedno smo nekoga lovili ali pa je “on” nas 😉

Sam greš!

Noči so bile vedno zanimive!

 

IMGP4223
Ko te naredijo močnejšega! A bo kdo odstopu!!! Morda vi kandidat številka 12?!  Ne!

Selekcija je bila res na hard, brez hrane, vode in podobnih klasičnih zadev. Fizika in psiha na polno!

Ko ceniš trd kruh in plastenko vode!

Ker je bil tole z ognjem hotel smo kmalu dobili porcijo zanimivih vaj 😉 Še pred tem, sem spoznal, da je možno, da se ti sredi noči pojavijo vojščaki, ki z vsakim trzanjem vek izginejo in se ponovno pojavijo 😉 Jedel sem tudi mesni narezek, ki ga nikoli ne jem. Ker je bilo mrzlo je bil trd k ps, ampak sm ga požru k ps! Spoznal sem tudi, da je popolnoma mogoče zaspati v hoji.

Naj še poudarim to, da smo pred izbirnim postopkom dobili jasna navodila za morebitno izključitvijo, zaradi določenih zadev in tudi v opisu je bila razlaga sistema plus in minus. Prjatli, tuki ste ga kiksnil. Zdej lahko to rečem! Ok, vam oprostim in sem vesel, da se je končalo tako kot se je! Pa brez zamere!

Sledila je zadnja noč (takrat to nisem vedel) nekateri so bili tako seznanjeni, da so vedeli za vsak naslednji dan kaj bo 😉

Zadnja “preživeta” noč in odhod domov.

Dan predčasnega odhoda si bom zapomnil za celo življenje. Costo sem objokan poklical, da naj pride v Postojno in naj me odpelje iz te pizdarje! Ok, doma sem se pomeril in usmeril cilje, želje še višje.

 

Sistem vojske in same organizacije se je malenkost bolj usmeril v pehotno udejstvovanje vojaške policije, zato smo bili in smo še vedno čedalje pogosteje tudi v sestavi pehotnih sil.

Ne smemo pozabiti, da vojaška policija spada med sile za bojno podporo delovanja. Jep! Tud “fajtat” se mormo. Sicer ta logika je nekaterim našim pripadnikom malo manj znana, v drugih državah klasika.

Nam se ni bilo nikoli problema fajtat! Tako, da smo bili in smo vedno pripravljeni na nove naloge tako doma kot v tujini. V Nemčji je vedno zanimivo. Zanimkvo tudi, ko spiš v šotorih iz Vietnama! Dobesedno! Leto 60/61 #VdimZvezde

Še dobr, da vetr piha #zastavaVendoZraven
#NorciNaKupu

Na takšnih vajah, ko si od doma mesec in več, si moraš najti motivacijo ter znati izkoristit prosti čas.

 

Ni heca!

Pri “Amerih” mi je zanimivo, ker vedno vzamejo vse v piko natančno in realno. Sicer velikokrat se kje v mes zalomi 😉

Da te iz pojstle vrže 😉

Ker je potrebno poznati veliko vrst orožja je vedno lepo in prav, da poteka usposabljanje še s katerimi drugimi orožji, kot s prioritetnimi, kar jih imaš v “žepu” 😉

IMG_0688
Realno okolje – Nemci plačujejo svoje brezposelne ljudi, da igrajo “realni svet”

Ker je treba venomer skrbeti za dobro psihofizično pripravljenost imajo tudi to v tujini odlično poskrbljeno!

Temu se reče #fitnes

Vseh vaj, je nekoč konec. Da, ne boste mislili, da nismo nič delali, tako kot je ponavadi v slovenski navadi, če se ne vidi. Jep delali smo in včasih se res ne da vse pofotkati 😉 Urniki na takšnih vajah so pestri. Ne poza se sončnega vzhoda ali zahoda, delaš kadar moraš, zmoreš 😉

 

Velikokrat smo tudi v vlogi nasprotnikov, tako da se takrat še posebno dobro sprostimo. Morda včasih preveč

Markirantje na pohodu

Treba je zagotoviti, kar se da realno situacijo

DSC_0869
Kaj nam pa morete, morete… #aaaa

 

Včasih se prelevimo v prave “lopove” 😉

 

IMG_5319
Ni heca! 😉

Takoj po dsetniškem tečaju ter izbirnem postopku, mislim, da sta minili 2 leti ali 3, sem se prijavil na šolo za podčastnike. Prvi, kadrobvski informator mi ni bil naklonjen, zato sem počaka še malo. Naslednjo leto sem bil notri. Ql, sedaj treba to narediti in status v SV bo malo drugačen, še vedno pa iz moje strani prvo človeški! Vedno!

Takoj po šolanju sem si privoščil novo leto v Avstraliji, pisalo se je leto 12. V osrčje Avstralije me pojkliče kolega in reče: “Česen, pripravi se, greš na misiji”! Super

In smo šli na prvo misijo, sicer sem dolgo čakal a sem 😉 Nove dogodivščine so pred vrati 😉

En mal drgač k pri nas
Borci brez preteklosti

Vsaka misija je svoja zgodba, zgodba, ki ostane na misiji.

DSC_0224 (2)
Moj dom! #6mescev
Kam?

Na prvi misiji sem se srečal z očetom – neprecenljivo

Costa, zdej sva oba bolj fit 😉 #ponos!

 

Jutro

Ko odhajaš od doma moraš imeti vse pošlihtano, drugače ostani doma! Za prvo misijo je kmalu sledila še druga, doma sem bil slabo leto in že sem bival v sosedni  sobi 😉

Na misiji sem ostale skozi novo leto. Čisto ok, filing! Veš zakaj si šel in to maraš preživeti. Ni druge. Za čas šestih mesecev si moraš ustvariti navidezno družino in “furati” z njo 6 mesecev.

Kot sem že 100x dejal. Treba si je narediti “domače”
#Recon

Vsaka naloga zahteva “celega” človeka!

SAM_1150

Če si priden, si lahko nagrejen tudi z “izletom” 😉

DCIM107GOPRO
#VisokoGorje

Všeč mi je, da sem na misiji spoznal del sebe, saj sem opazil, da sem se morda malo drugače začel obnašati predvsem v smislu kaga ceniti, zakaj in kako delati, se sekirati ali ne. To lahko doživiš samo na takšen način, da spoznaš, da je tvoj neprebojni jopič najboljši prjatu in kot ti utrip naraste do neba zaradi nevsakodnevnih situacij. Jep! #ToMiJeVšeč

 

Ker je delo vojaškega policijsta lahko zelo “prašno” je včasih fajn, če greš malo na lepše in oblešeč #krvato 😉

 

#peace

Včasih so na sporedu tudi takšna usposabljanja, ko vojašnico zamenjaš s Prešernovim trgom 😉 #Carsko

DCIM101GOPRO
VIP

Da, ne bomo predolgo časa lepi, gremo hitro nazaj 😉 Vedno sem vesel, ko gremo malo pokat! Ja tudi pokat moramo, no pravzaprav je namen vojaka prav ta. Hočeš ali nočeš! Vesel sem tudi, kadar gremo kot ekipa kam tako #NaMuč, da v nulo nastradamo!

Akcijaaa Reakcijaaa #NatoKaliber
S pomočnikom in podajalcen je vedno vse lažje 😉

Tekmovanje oddelkov je struktura posebnih vojaško športnih dogodkov, to je tudi super tekmovanje 😉

Orientacija, naloge, reakcije, teža…. #ToMiJeVšeč 😉

DCIM103GOPRO
PA zopet grizemo

Najbolj se počutim takrat ko je vsem jebeno težko, res! Ko no moreš prevzeme nekdo drug in konta. To se nadaljuje, dokler ne prideš do zadanega cilja.

Delaj!
Trpi!

Ne pokamo samo v lepem vremenu, tudi v zelo drugačnem. Takšnem, da so prstki trdi 😉

Moja je najboljša 😉

Fajn je tudi če Američani pridejo v Slovenijo in se malo “skeširajo” pol pa pali 😉

Sarč relovd 😉

Če ne pridejo Ameri v Slovenijo, gremo pa mi k njim nazaj. Nazadnje je bilo mesec dni zabave. No ja! Če pogledam za nazaj je bilo zanimivo, videli smo veliko, probali smo veliko, kakšno faking novo besedo smo se naučili. No bili smo skupaj, z eno tako veliko družino.

Vedno zraven! SLO

Lepa skupinca kresnencev 😉

IMG_2249
Pripravljeni na akcijo reakcijo

Včasih se Amere čaka, da naredijo premik tudi po več ur. Uff to smo spoznali že na prvih vajah, ko smo delali z Ameri. Veliko ukazov, veliko nalog. Ko se reče pripravi se, si pripravljen in čez 10 minut vse drugače. Takšna je “vojna”

Ready 😉

Res je, da se bo potrebno še navaditi na njihove kratice, saj delajo vse samo s tremi ali s štirimi črkami 😉 #Šparajo

Mal se naješ tud praha #TakJe

Ko je na voljo prosti čas, ga je vedno treba pametno izkoristit. Eni počivajo drugi delajo in razmišljajo eni gremo bežat.

Hujšamo

Pri Amerih se je dobro čim prej navaditi, da jih ne zanima kje boš spal, kaj boš jedel, kako se boš umival… Zanima jih samo to, da boš opravil nalogo. Sicer ti nudijo vse, kar je potrebno za “preživetje”. Vsake toliko časa poskrbijo za motivacijo. Lahko je to župnik, ali pa po treh tednih  topel obrok hrane 😉 Jep znajo!

Na vsakem terenu! Vedno! Urejenost.

 

Amera tudi ne zanima ali imaš problem s kožo ali se briješ klinco ali s strojčkem. Važno, da si urejen! Pravilno!

Tuširanje?! Paše!

Na takšnih in podobnih vajah me znova in znova preseneajo jutra in zajtrki 😉

#MotherNature

Samo zdravje in entavžent cukra! 😉

IMG_9448

Tudi za “večerjo” še en mal tavžnt cukra 😉

IMG_9749
Okusno 😉

Novi prjatli, nove izkušnje 😉

DSC_0641

Ameri so nas naučili, da se učimo iz izkušenj, zato je opazovanje pomembno #kakoBodoOniNaredili

 

IMG_9559

Kot sem zgoraj napisal, nikoli nič ne prepustijo naključju #župnik

#Amen
IMG_9612
Starina

Zanimivo je poslušati (no pol moraš kolega prost za prevod) kaj povedo starine. Izkušenj veliko, misij veliko. Naspidirani v nulo!

 

Morda še z večjim ponosom naredim določene zadeve doma, saj moramo najprej doma urediti zadeve. Včasih pridejo na “spored” zanimive naloge. Naloge katere prevzameš s posebno previdnostjo a nikoli s pretiranim strahom, le s previdnostjo.

Real VIP

Gospod predsednik, vrhovni poveljnik! Nekaj dni nazaj skupaj v švicu na Šmarki, “danes” pa takole. Ni boljše službe!

ArmyWayOfLife

Ker se šolanja, vaje, misije nadaljujejo se bom tu zaustavil. Z namenom sem se ustavil pri svojem povljeniku. Pri svoji službi! Ne to ni služba! To je načinu življenja. Daje mi vse, veliko mi tudi vzame. Vem zakaj to delam.

Vem, da se veliko od vas sedaj rola in pravi, da stresam stare prežvečene zgodbe, da pišem neresnico. Da ne povem kakšno je realno stanje, da ne povem za koga navijam, da ne povem, da je roba fertik,  da ne povem kdo mi je najboljši in  najljubši, da ne povem kako je ne pravičen sistem, da ne povem kako težko je včasih, ko ni kaj za podzob, da ne povem da bi lahko v vrečko dali namesto bele žemlje kakšno polno zrnato, da ne povem, da je plača slaba, da ne povem, da z nami delajo slabo, ne človeško, nas zaničujejo nam nič ne dajo!
Ja!! Vem, to si mislite, vendar, če tako mislite in ste v temu načinu življenja, ga lahko takoj brez problema zapustite nikomur ne bo žal za vas! Nikomur!
Meni pa pustite, da užvam v njem! Želim si le, da bi bili borci malo med povezani med seboj!  Hvala prjatli!

 

#NeverStopExploring #SLOVENSKAvojska

 

 

 

Morda ti bo všeč tudi:

Pusti komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.