Spread the love

Leto je okoli. Cilji izpolnjeni ali ne? Za nazaj popravljati ne moramo, je kot je. Pa tudi, če je zmanjkalo nekaj km do polne številke ali do tistih željnih “višincev”.

Uspelo je kot je! Gremo naprej z boljšimi ali višjimi cilji morda z enakimi. Zakaj pa ne. Vsekakor podpiram, da imamo vedno višje cilje, vendar s tem, da športamo za zdravje in da lahko ostanemo tudi pri tistih 20-30 km na teden za dobro počutje. Morda je še to najboljši cilj. Če ni najboljši je pa zagotovo najbolj zdrav.  Vem, da nas žene vse nekam naprej…

V letu, ki nas je “zapustil” si ga bom morda zapolnil oziroma “spomnil” (kar se tiče socialnih zadev) po tem, da je na naših omrežjih kar nekaj fajta, kdo bo lepši, kdo bo hitrejši in nenazadnje kdo bo daljši. In kako to, da je ta lahko tak… Moje videnje. Nič narobe, vem, da smo tako narejeni. Človek si vedno želi več, boljše in hitreje.

Vse zgoraj napisano je v redu, če je v meji všečnega in ne v smislu fovšije! Veliko vas je bilo pridnih v smislu lepih fotografij, katere vedno rad pogledam. Seveda konec leta sem, tudi opazil, da je zopet STRAVA naredila lep zaključek. Pohvala tudi za vse km in vzpone. 

Vedno sem v pričakovanju konca leta, ker mi je december všeč tako kot junij, julij ali avgust oziroma takrat ko za 1 teden ali 14 dni odhajamo na dopust. Vso leto delamo, da si “privoščimo” božič in novo leto. A tudi tokrat ob koncu leta “žal” nisem bil ob tistih, ki jih imam najraje. Moji družini. Vem, da je bilo najtežje Mateji. Ampak, grem da pridem. Takšno je življenje! 

Velikokrat se bom spomnil tudi besed svojega dedija, ki je velikokrat slišal od kam sem šel in koliko km sem pretekel. Spomnim se, da nazadnje, ko sva govorila o teku je zgodba nanesla na LJM. Vedel je, da sva z Matejo pretekla 42 km. Rekel, je v smislu to je noro kako lahko to narediš… a, da sem pritekel iz Ivančne v Ljubljano in potem še na maraton mu nisem hotel povedati, saj je bil že tako v skrbeh, da “preveč” tečem in se “naprezam. Pogrešal, bom da mu velikokrat nisem povedal, da sem naredil več km in da sem bežal v največjem mrazu ali vročini. Pogrešal bom tudi njegovo “energijo”, ki mi jo je vedno dal pri koseški tržnici, ko je mimo njega letel #LJM. Hvala ti! 

Proti koncu leta sem jo “mahnil” malo bolj severno, da bi ja videl #Rudolfa z vso opremo. Rad imam lučke in ta decembrski pridih. 

Tu zima, do sedaj ni tako ostra, kot se jo lahko pričakuje. Vlažnost je velika, kar še dodatno zniža temperaturo zraka. Trenutno je 0℃ a občutek  -5℃. Treba bo veliko motivacije in upam na dobro posoljene ceste, da bomo lahko bežanje ohranili na dobri ravni. Tu bo še nekaj indoor kolesa in nekaj kilogramov uteži. 

Vsekakor pa ne bo hriba. Saj je najvišji vrh tu visok komaj malo več kot polovica Šmarne Gore. Da bodo podatki čim bolj točni nekaj iz Wikipedije.

Latvijo prekrivajo nizke ravnine in valovita hribovja. Kar 44,3 % njene površine pokrivajo gozdovi. Povprečna nadmorska višinalatvijskega ozemlja je 87 m, najvišja točka pa je Gaiziņkalns (311,6 m). Najdaljša reka, ki teče samo na ozemlju Latvije, je Gauja(452 km), najdaljša reka, ki teče čez državo, pa je Daugava (1005 km, od tega 352 km po Latviji). Latvija meji na severu na Estonijo na vzhodu na Rusko federacijo ter na jugu na Belorusijo in Litvo. – Wiki-

Zanimivo bo. To vem. Le motivacija more obstati na nivoju. Koko to dosešti pa bomo videli. Leto ni enako prejšnjemu in tudi prejšnji ne nobenemu. 

Zanimivo je že bilo, ker me je pot zanesla še malo bolj severno. Lahko le rečem, da sta mesti Talin in Vilna zelo lepi in čisti. Lepo je bilo občutiti praznično vzdušje in pogledati vse na okoli, da je prisoten mir, brezskrbnost in toplina. A to je težko doživeti, če si nekaj kilometrov od doma. Ni tistega pravega vzdušja. Wiki, bo bolj natančno povedala kakšni sta mesti, jaz ti pa morda zaupam še kakšno malenkost ob nočnem bežanju… 

Vilna – Litva (litovsko Vilnius) je glavno mesto Litve. Po podatkih iz leta 2005 ima 553.904 prebivalcev (1,4 milijona skupaj z Vilensko pokrajino).V bližini Vilne se nahaja točka, ki je po mnenju nekaterih geografov geometrijsko središče Evrope. – Wiki

Baltsko morje je že nekdaj močno botrovalo nastanku mest na hladnem severu. Tako je nastalo tudi danes glavno mesto Litve, Vilna, ki se baha z zelenimi jasami in nizkimi griči. Mesto se ponaša s pestro zgodovino, od raznih cerkva, samostanov, zgodovinskega mestnega jedra itd. Njeno nasprotje, sploh pri tekmovanju v privabljanju turistov, pa je stara prestolnica dežele Trakai. Mestece ob jezeru z mnogimi otočki se ponaša s srednjeveškim gradom prav tako na enem izmed otočkov. Samo mestece ima poleg gradu zelo lep izgled, saj ima lepo ohranjene stare lesene hišice. To sta le dve izmed zgodovinskih mest, sicer pa jih je še mnogo, od bolj ali manj poznanih…prav vsako ima za seboj pestro zgodovino, najpogosteje povezano z vzhodnimi sosedi.

Litva je dežela, ki na obiskovalcu pusti močan pečat, četudi tega mnogi pred obiskom ne bi pričakovali… dežela ravnin, voda…je za mnoge na hitro nezanimiva destinacija za potovanje… Ko pa se potovanje dejansko začne, dežela pokaže svoje zanimivosti, ki jim kar ni konca. Obiskovalce očara tako s svojo zgodovino, znamenitostmi, od naravnih do kulturnih, in zagotovim lahko, da se bo vsakdo vrnil navdušen in poln novih spoznanj. – potnik.si

V Vilni stoji najlepše božično drevo v Evropi. Narejeno je iz 27 metrov visoke kovinske konstrukcije, krasi pa ga 6000 vej in več kot pet kilometrov lučk. Če na drevo pogledamo od zgoraj, lahko vidimo 50 metrov široko kompozicijo, ki spominja na impresivno uro z 12 svetlečimi mizami, ki sestavljajo številčnico. Čudoviti prizor se odpira na glavnem trgu pred neoklasično katedralo – Vilnius-events.lt

Talin – EstonijaStaro mesto  zgrajeno med 15. in 17. stoletjem je uvrščeno na UNESCO-v seznam kulturne dediščine in je odličen kraj za začetek vašega pohodnega raziskovanja Talina, vse do obzidja mesta in prelepih okoliških parkov. Na voljo so tudi zastonj ogledi Talina, ki jih nudijo tamkajšnji študenti. To je odličen način da spoznate zgodovino mesta skozi oči domačina. 

Hrib Toompea je odlična lokacija z razgledi na celoten star del mesta in njeno okolico. Raekoja Plats trg na vrhu nudi bare in restavracije v katerih se lahko sprostite in opazujete življenje v mestu. Najbolj popularen kraj za turiste v Talinu je t.i. All-Lnn area, kjer boste našli ulico Viru, najbolj trendi ulico za nakupovanje v mestu.

Katedrala Alexander Nevsky  je prelepa Rusko-ortodoksna katedrala iz 19. stoletja, ki je zelo popularna z obiskovalci. Najstarejša cerkev v mestu je cerkev Sv. Marije (Toomkirik) in je bila sprva zgrajena kot katoliška cerkev leta 1229. Nekaj minut iz mesta se nahaja Talinski živalski vrt, v katerem je največja populacija gorskih koz in ovac na svetu. Za tiste, ki bi radi bolje spoznali zgodovino in kulturo talina pa predlagamo ogled muzeja na odprtem in je samo par minut hoje od živalskega vrta.

Hrana in nočno življenje Staro mesto in Raekoja Plats sta odlične lokacije z mnogo bari in restavracijami, kadar želite okusiti avtentičen okus Talina. Mesto ima odlično nočno življenje, ki ga ni težko najti. Mesto oživi še posebej med vikendi, kjer lahko najdete bar za vsak okus. 

Premikanje po Talinu Staro mesto je idealno za raziskovanje peš, medtem ko boste druge znamenitosti zlahka dosegli z avtobusom, tramvajem ali vlakom, ki so pogosti in dokaj poceni. Enaka vozovnica se uporablja za vse vrste javnega prevoza. Le te lahko kupite na vseh R-Kioskih ali preko mobilnega telefona, za eno vožnjo, več voženj ali več dni.  – https://www.youth-hostel.si

Bilo je lepo…. a kmalu je bilo treba nazaj in pogledati, kje so bo naslednje jutro bežalo. Večina misli, da je mrzel zrak problem a povem, da se da tudi pri nekaj več kot -12℃ lepo bežati. Seveda, če smo zdravi. In tudi pri -12℃ ne potrebujemo kakšne zaščite za vdihavanje “toplega” zrak. Morda nas te “rute”, ki jih imamo čez usta prej motijo, kot bi lahko bile v uporabo. Prej, ko slej se “napijejo” vode in potem nas še bolj “zebe”, ker vse skupaj lahko zaledeni, zmrzne ali se hladi. Sam morda presegam na “buf” okoli vrata. Eden ali dva. Meni precej dobra zadeva. 

Ne pozabimo, da tam kjer imamo zelo izpostavljene dele in ker je okoli sklepov malo maščobe, tam se telo hitro ohlaja (gležnji, kolena, vrat zapestje).

Potrebno se je primerno zaščititi tudi roke (dlani). Nekateri si preko “tapravih” rokavic še prej nadanejo “plastične” iz Petrola. (dež, mraz). Treba je biti previdnen, da imamo dobro izbiro, da nas še bolj ne zebe. Priznam, letos sem našel res super rokavice RS WARM GLOVE.  Velikost XXL. Za druge številke pa tukaj: https://www.salomon.com/en-us/sizingchart . Zelo pomembno je, da izberemo pravo številko saj tako lahko pričakujemo primerno zračnost oziroma kroženje zraka.

 

Nič me bolj ne “boli” kot mrzli prsti na roki. Vse se da! A to, da me bo zeblo v roke pa ne. Ne pozabi, da je prava velikost pomembna. 

Samo vojaško delo tu naj ostane za kakšen povratni tek, ko pridem nazaj. Narava je lepa. Pravzaprav ne toliko. Ali pač. Ni veliko videti. A gozdovi z visokimi smrekami in mogočnimi jezeri so lepi. Ko si v gozdu si kot na Pokljuki vendar pod koreninami se skrivajo ogromne količine mivke. Sonca pa primankuje. Vse skupaj v enemu mescu lahko rečem, da smo ga imeli za cca. 12 ur. ČE! 

Tiste hiške, katere se skrivaju v “gozdovih” so lepe. Vse skupaj seveda stoji na mivki.

Da ne bo zima ali mivka ribala imam s seboj res odlično zadevo. Jaz ji rečem samo 2Toms. Sicer To je znamka, ki ima pod svojim okriljem veliko izdelkov za aktivne…

Sportshield: Izdelek SportShield deluje pod najbolj zahtevnimi pogoji in se ne zdrgne. SportShield je silikonski izdelek proti drgnjenju, ki ne pušča madežev, ni strupen, ni masten in se lahko uporablja vsak dan. Idealen za uporabo na notranji strani stegen, na bradavičkah, na stopalih, pod pazduhami in pod modrčki ali športnimi podpornimi trakovi. -lekarnar.com

Revija Ultra Running Magazine  je izbrala 2Toms SportShield za Najboljši izdelek proti drgnjenju.

Za tiste, ki potrebujemo vedno “fresh” stopala je tudi izdelek.

FootShield mešanica naravnih sestavin in vlažilcev zmanjšuje in preprečuje prepotene noge, žulje in neprijetne vonjave v obuvalih. Izdelek FootShield deluje takoj, tako da posuši noge in jih ohranja suhe. Se hitro osuši, je neopazen, ima svež vonj in se ne zdrgne. FootShield lahko uporabljate z ali brez nogavic in v katerih koli čevljih. -lekarnar.com

Tu, si pa lahko ogledate vse fajn izdelke 2Toms. (ButtShield, GripShield, Skin-on-Skin Dressing, BlisterShield, Stink Free)  Znamka, ki deluje. Zagotovo! 

Med daljšimi teki (če je bilo le mogoče), sem si vmes privoščil #InvictusEnergyPremiumDrink. Enostavno energija, ki se sprošča dlje časa in ne vpliva (na dvih srčnega utripa). #InvictusEnergyDrink, si lahko po novem naročiš TUKAJ – enaa in tudi TUKAJ – sparOnline

Da ne bo samo energije veliko, je potrebno tudi nekaj regeneracije. Po naporni vadbi si privoščim SPONSER Recovery Shake. Za kakšen energi pa PowerGums in SPONSER liquid energy gel. Vse to dobiš pri našem Samotu  – TopAtlet.

A ko je energije dovolj in počitka misli, še vedno odhajajo kako lepo imamo doma. Hribi, raznolika pokrajina in predvsem veliko sonca, katerega tu “primankuje”. Bila je prilika, da sem “obiskal” nekaj krajev, katere povsej verjetnosti nikoli več ne bom. Bilo je lepo. Morda pa še za čas do “poletja” “obiščemo še kakšen kraj.

Pred poletjem pa nekaj nasvetov, takih ki pridejo prav za bežanje pozimi in v mrzlih dneh. Nanizal jih bom kar preko alinej. Seveda moje izkušnje in ni nujno, da bo delovalo tudi pri vas. Je pa lahko vsaj za branje ali še bolj pomembno za razmislek.

Tek ponoči:

 • Opremo si pripravimo dan prej oziroma, če gremo zjutraj bežati, je dobro, da si jo pripravimo proti večeru, ko gremo počivat,
 • večerja naj bo dobra (ne preveč ne pre malo. Nekaj tako… da si rečeš dobro sem se najedu),
 • proti večeru poglej tudi vremensko napoved in si tako pripravi oblačila, ki ti bodo služila “pravilni” napovedi,
 • vedno se napravi približno za 10 stopinj več kot jih kaže na termometu. Če je 5, se obleči za 15. Če je -5 pa za 5 stopinj, 
 • Najraje tečem v kratkih hlačah tudi ko je fajn mrzlo. Seveda ne pozabim na dalše nogavice, katere pridejo do pod kolen,
 • vse kakor je dobro imeti super svetilko. Da sveti in ti ne pleše po glavi. Meni osebno zelo dobra Petzl Tikka RXP. Želje so po drugi Petzlovi…
 • obožujem način, da si pred spanjem speljem bežanje v SuuntoApp točno vem kje bom bežal in kaj lahko “pričakujem”. Kadar pa sem na kakšnih lokacijah prvič, si pa raje zrišem tek okoli teh vasi ali mest, da potem, če je le prilika izvidujem po dnevi, ker se nikoli ne ve kje ima kakšna hiša psa, leva ali koalo,
 • če je bežanje obsojeno, da se dotaknem lokacij, kjer bom prvič bežal si na svoj telofonu ali mp3 navijem zelo glasno glasbo in potem nekako premagam strah pred neljubimi “živalcami” ali neljubimi presenečenji sredi noči oziroma ob temi,
 • za tiste, ki ne marate popolne teme so pa zato primerne vasi in mesta. Tu se lahko beži brezskrbno in tudi sredi ceste. (ob 3-4h zjutra in še dobro je osvetljeno).

Tek pozimi: 

 • Tek pozimi je naporen, zlasti zato ker smo primorani nase navleči več oblačil. Več slojev, #čebula
 • najraje imam kot zgornje oblačilo pritisnjeno kompresijsko majico (katera lepo drži toploto ob telesu). Seveda tu moramo biti pozorni, da je tudi “dobro” odvaja. Na to oblačilo si dam dolgo majico lahko je tudi termo in na to še puli ali neko vrhnje oblačilo. Če je dež poskrbim še za anorak. Spodaj bom izpostavil meni najljubša oblačila za zimo,
 • ko bežimo moramo tudi pogledati temperature, saj se tako prepričamo, da ne bomo stopili na led oziroma “BlackIce”. Poznati moramo dobro tudi lokacijo teka, saj nam soljene ulice v zgodnjih urah pridejo še kako prav,
 • pri izrednjo nizkih temperaturah, dam nase tudi po dve mikici s kratkimi rokavi, da le toplota ostane pri meni,
 • dobro je tudi, da poskrbimo za kakovostno kapo. Saj tako preprečimo, da nas ne bo zeblo v ušesa, ter da toploto ne oddajamo preveč,
 • zelo rad uporabljam “bafe” za okoli vratu. Nikoli si jo pa ne dam čez obraz oziroma čez usta. Enostavno ni mi prijetno,
 • kadar so temperature fajn pod ničlo je problem pri tekočini, saj lahko zmrzne. Svetujem v tem primeru, da si jo daste čim bližje k telesu (na vrvico in okoli vratu – plastenka).

To je moja izbira ko bežim. Izbira, ko se vozim pa rad poslušam slovensko glasbo in v njih iščem kakšen ime mesta ali reke, da bi sestavil svoj novi projekt. Nekaj na pamet ne bom “sestavil”, hočem da je zgodba! In brez zgodbe ne gremo nikamor. Morda se že kaj svita. Vendar samo v glavi. Številka ne bo važna, važna bo zgodba.

Ob vstopu v novo leto sem vesel, da sem lahko spoznal nekaj dobrih ljudi. Zakaj dobrih? Zato, ker smo dobro sodelovali. In zakaj pišem v pretekliku? Zato, ker so nekateri med njimi poiskali nova delovna mesta in tako pustili lep pečat v moji 2019 zgodbi. Hvala

S tistimi, ki vztrajate v svoji zgodbi, sem pa prepričan, da bomo tudi v 2020 pisali lepo zgodbo. 

Hvala #Suunto #Salomon #InvictusPremiumEnergyDrink #TopAtlet #MaxiSportCerin #Artum #UrarnaLečnik in vsi tisti, ki me rezumete! 

Do takrat pa nekaj slojev oblačil več nase ter “baf” okoli vratu in na stopala salonarčke ter na zrak. 

Morda ti bo všeč tudi:

Pusti komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja