Ker imam nekaj več časa, bom naredil en malo drugačen zapis. Ne dolgo časa nazaj je prišla na svet Suunto9Peak zato vam, bom opisal kakšne so pravzaprav razlike med Suunto9Baro in Suunto9Peak in katera ima kakšne fukncije, o čem sta si pravzaprav podobni, enaki, različni… 

Naj kar takoj povem, da sta si uri izredno podobni. A le o tem, da ima Suunto9Peak še nekaj več (bonbončkov). A lepo počasi. 

Prebiram, poslušam in opažam, da velike ure niso vsem všeč, da jih moti velikost in da ure ne morejo prav zaradi velikosti in teže nositi med spanjem. Zato je Suunto šel v razvoj Suunto9Peak. Zadetek v polno. Sedaj sta zelo podobni uri na voljo za vse tiste, ki imamo radi velik ekran in prav tako za tiste, ki jim je bližje eleganca, diskretnost a hkrati moč. Pa je Suunto9Peak lahko potem takem premerljiva s Suunto9Baro? DA! Lahko je… 

Skozi mesece in tedne smo skupaj z ekipo Suunto, ki testira ure dodobra stestirali tudi Suunto9Peak. V tej uri se ne skriva samo odličen in natančen GPS, barometer in merilec kisika v krvi, tu se skriva mesece in mesece trdega dela, testiranja tako na dolgih poteh, krožnih poteh, prej narisanih trasah, razmeram…

Veliko dela in veliko vloženih ur, zato, da bomo lahko uživali v naravi. Šele sedaj cenim vse to, kar nam ponujajo Finci! 

Najprej se bomo sprehodili čez glavne lastnosti, kasneje pa moje videnje na Suunto9Baro in Suunto9Peak

VELIKOST in TEŽA – SUUNTO9 PEAK

43 x 43 x 10,6 mm – 52g

VELIKOST in TEŽA – SUUNTO9 BARO

50 x 50 x 16,5 mm – 66,9 g

Seveda se tudi znotraj Suunto9Peak najdejo različice glede paščka in stekla. Safirno steklo in ohišje iz titana 5. stopnje, bo kljubovalo najzahtevnejšim uporabnikom. Da ne grem prehitro mimo velikosti, bi sem notri še rad združil težo, ki je glede na moč in vzdržljivost enako kot pri Suunto9Baro precej lažja in primerna za vse tiste, ki so jim všeč manjše in lažje ure.

Med aktivnostjo sploh ne boste občutili, da jo imate na roki in tudi zatikanja med oblačili ne bo več. Delovanje ozkih a majhnih gumbov je simpatično. Občutek pritiskanja na gumbe je tako nekaj posebnega, da morda ne znam opisati. Kompaktno, lahkotno in še nekakšen klik se zasliši. Simpatično.

Merjenje srčnega utripa je pri Suunto9Peak natančnejši tudi kadar ne uporabljamo pasa. Seveda za vse intenzivnejše aktivnosti se še vedno priporoča pas. Ker je ura majhna se sprašujemo kako je glede natančnosti GPS. Z lahkoto trdim, da je to najnatančnejši GPS, katerega je kadarkoli razvil Suunto. Saj pravim, majhnost a mogočnost. Natančnost je tista, katera je naša prioriteta. In to smo dodobra stesirali. 

Ker pa ni samo natančnost podatkov tista, katera je pomembna, se je Suunto tudi osredotočil na berljivost ekrana. Velikokrat imamo težavo, da med aktivnostjo zaradi vremenskih vplivov dobro ne vidimo na ekran. Kljub temu da ima Suunto9Peak manjši zaslon je vidljivost/berljivost izredno dobra in to je prva zadeva, katero sem opazil, ko sem dobil na testiranje Suunto9Peak.

Kontrast ekrana je izreden in ne samo zaradi tega, da bi bila vidljivost/berljivost ekrana vrhunska, Suunto9Peak ima vgrajen tudi AmbiLight oziroma prilagajanje avtomatske svetlosti ekrana glede na to kje se nahajamo (svetlo/temno). Vrhunsko.

Ker si želimo, da bi takšen užitek trajal in trajal, je potrebno razviti dobro baterijo, ki dejansko traja, ki zdrži dolgo in pri tem še vedno ohranja natančnost podatkov GPS in drugih meritev.

Baterija s 25 urno polno močjo GPS podatkov, to je tista lastnost katero si želimo. Nekatere dirke, tekme, avanture trajajo še veliko dlje, a to govorimo 25 ur popolnega zapisa. Se pravi GPS beleži vsako sekundo. S prilagoditvami znotraj menija lahko 25 ur trajajočo baterijo povečamo tako, da ugasnemo po potrebi povezavo bluetooth, merjenje srčnega utripa, prikaz na ekranu ali pa vklopimo “slab” prikaz barv… Z vsemi temi funkcijami znotraj menija (Battery Custom) lahko svojo avanturo brez polnjenja popeljemo vse do 170 urne zabave. 

Meni v sami izbrani aktivnosti zgleda takole:

Screen Shot 2021-03-31 at 11.42.29.png
Suunto.com

Se pravi, da lahko popolnoma nadziramo delovanje ure po potrebi delovanja same avtonomnosti baterije. Seveda je za vse nas smrtnike dovolj delovanje nekaj ur aktivnosti in takrat si želimo iz ure iztisniti vse. In če želimo, da baterija traja dolgo, si po eni strani želimo, da se naše naprave napolnijo hitro. 

Prvič, ko sem napolnil uro nisem bil prepričan, ali je možno, da se baterija napolni tako hitro v tako kratkem času. Tako bi lahko v žargonu avtomobilizma rekel: “Iz 0% do 100% = 1 ura”. Izredna lastnost.

Bonbonček v vsem skupaj je, da se ura avtomatsko posodablja preko SuuntoApp. Nič več USB kabla in računalnika. Seveda za polnjenje potrebujete že vedno USB povezavo. 

Za vse ki vas pot rada popelje visoko v hribe je, Suunto razvil še dodatek k merjenju kisika v krvi. To je za nekatere zelo pomemben podatek za druge malo manj. Ta funkcija pride v uporabnost, kadar smo visoko v gorah, saj se tam vrednost kisika v krvi z višino znižuje. A prilagajanje je tisto, ki lahko vsem nam omogoči, da uživamo v teh napravah. Sem v te bonbončke spada tudi opcijska funkcija GhostRunner, kjer lovite svoj tempo ali bežite pred “virtualnim” tekačem.

Spomnil bi vas še, da imata seveda obe uri pametno baterijo, ki bo “začela” delovati po nekaj opravljenih aktivnostih (da si baterija zapolni dnevnik vašega “treniranja”) in vam bo sama “povedala” kdaj je dobro da napolnite baterijo in tudi med samo aktivnostjo bo ura predlagala drugačno nastavitev ure, samo zaradi tega da bo zdržala vsaj toliko kot vi. 

Seveda tudi toplotni zemljevidi, so neka dodatna vrednost katero koristim, kar redno. Saj lahko tako na podlagi “toplotnih” zemljevidov opazim kje so se premikali, trenirali, bežali in se lovili moji prijatelji. Tako vem, da je na tem področju zemljevida varno in zabavno.

Veliko od vas si morda želi, da bi se morda bolj posvetili kakšnim extra bonbončkom kot je prikaz dejanskega vremena na uri, prikaz poljubne slike na številčnici ure, prikaz raznih obvestil… Vendar, je to morda manj pomembno za  “prave” športnike. 

Gledano skozi in skozi bi rekel takole. 

  • Suunto 9 Baro je primerna za vse, ki imamo rajši robustnejšo uro z večjim zaslonom in za vse tiste, ki od ure pričakujemo največ
  • Suunto 9 Peak je pa primerna za vse tiste, ki si želite, da se ne bi vaša ura več ujela v obleko in za vse tiste, ki si želite najtanjšo, najmanjšo in najvzburljivejšo športno uro

A pred vsem tem je ena izmed velikih želj in ta je, da hitro porihtam nogo in da bom lahko sebe in vse svoje najljubše naprave preganjal do meje skrajnosti.

Morda ti bo všeč tudi:

Pusti komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja