V današnji objavi se bom osredotočil na tek, ki poteka v vročih dneh oziroma ob visokih temperaturah kot so sedaj (30ºC in več).

Vremenske razmere so takšne kot so in to vemo vsi tekači. Slej ko prej moramo to vzeti za svoje in se prilagoditi naravi.

Vsi opozarjajo, da je ”tekanje” nevarno ob zelo visokih temperaturah, zato se moramo znajti po svoje in opraviti ”nalogo”. Osredotočil se bom samo na dejstvo kar se tiče visokih temperatur ter popoldanskemu teku na soncu. Vse druge zadeve (jutranji tek, večerni tek, onesnaženost, takšni in drugačni delci…) bom pustil pri miru.

Ker pri takšnem teku porabimo veliko količino vode ter soli je potrebno sproti nadomestiti in poskrbeti, da bo telo dobilo dovolj ”energije” za nadaljnji tek ter, da preprečimo morebitne krče. (Sam bi zavrnil teorijo pomanjkanje magnezija – krči).

Vse se začne s pripravo!

Ponavadi imamo že v planu, da bomo izvedli tek ob določenem času, zato si je potrebno pripraviti hladno pijačo (Jaz uporabljam ZERO šumeče tablete od TopAtleta).

Tek v dvoje je vedno dobrodošlo. Hitro letijo km, varnost posameznika in medsebojna spodbuda

Že dan pred tekom oziroma, ko se odpravljamo počivat si v bidon ali camel bag nalijemo do polovice vodo ter jo postavimo v zamrzovalno skrinjo. Če se le da vodo postavimo leže. Ko se odpravimo teč vzamemo iz zamrzovalnika bidon ali camel bag ter jo dopolnimo z še malo vodo (do vrha) ter dodamo ZERO šumeče tabletke oziroma potrebne elektrolite.

Le na ta način bomo ohranjali vodo kar se da dolgo časa ohlajeno.

Kar se tiče oblačil moramo biti oblečeni minimalistično. Lahke in zračne športne copate in odlične tekaške nogavice – meni najljubše tekaške nogavice znamke Ironman. Čim krajše kratke hlače, brez spodnjega perila ter če se da brez zgornje majice (oziroma samo v tekaškem nederčku za tekačice). Dobro je imeti tudi sončna očala saj prepričujejo, da bi nas zaslepilo sonce oziroma preprečujejo glavobol in podobne nezaželene situacije.

Minimalistična oprema. Zgoraj brez ter niske kratke hlače

Nekateri in tudi sam uporabljam tekaško kapo za tek, vendar po mojih izkušnjah se kapa ob takšnih razmerah ne obnese najbolje, saj vemo, da gre zelo veliko toplotne energije ravno skozi glavo. Vendar, če nas dobro ”žge” v plešo ali pa v lase moramo narediti kompromis in velikokrat sneti kapo, da bi preprečili pregretost. Saj ravno pregretost ob takšnem teku grozi tekaču, da svojega teka ne bomo dokončali na željen način.

Tek s kapo je lahko zelo zavajajoč. Ne pozabimo glavni vir toplote izgubljamo skozi glavo

To je to. In smo že pripravljalni za tek.

Vodo in opremo imamo. Volja je v žepu in pripravljena, da jo stresemo na cesto, makadam, gozd…

Nekateri imajo tudi radi glasbo. Priznam ob takšnem bolj ”zanimivem” teku si rad privoščim dobro glasno glasbo.

Ko pridemo iz morda ohlajenega prostora na vroč zrak nas seveda kar malo ”zaduši” in naše misli takoj pobegnejo. ”Zakaj mi je to treba”!

Vsak ve zase. Tu ni umetnosti!

Plan oziroma načrt moramo imeti ob takšnih situacijah vedno pripravljen ali vsaj zamišljen. Seveda ga lahko tudi vmes med tekom dodelamo

Ko smo že na cesti nam ne uide končni rezultat. Opraviti z zadano nalogo (5km, 10km, 15km ali pa več. To sploh nima veze)!

Da bomo nalogo premagali je potrebno pametno teči.

Na vsake 15 do 20 minut potrebno narediti požirek ali dva. In nič več. Po požirkih je potrebno uživati ohlajeno vodo, ki je že po 30 minutah postala topla.

Seveda, če smo žejni vzamemo cevko, bidon… že prej kot v zgoraj omenjeni časovnici. Vendar vse delamo po požirkih.

Kaj kmalu se lahko nam zgodi, da bomo ostali brez vode oziroma bomo videli, da je zaloga vode prehitro pošla. V tem primeru, je potrebno iskati sekundarni vir vode.

Če se le, da iščemo kakšne cerkve in pokopališča saj je tam ponavadi poskrbljeno za zalivanje oziroma urejanje grobov.

Iskati je potrebo tudi reke ali potoke, ki bi poskrbeli, da se osvežimo ali pa naredimo morda kakšen požirek. Vendar je potrebno biti pri tem zelo pazljiv na kakšne krče (toplo-hladno) in tudi na onesnaženost vode. Prav onesnažena voda lahko poskrbi za katastrofalen zaključek teka. Važno, da se osvežimo ali kot radi rečemo ”ofrišamo”.

Sekundarni vir ohlajanja more biti vedno v načrtu oziroma v planu

Jaz ponavadi kar ”skočim” v reko in se za kakšno sekundo ali deset kar uležem, tako da utrip pade in hop sem že na cesti.

Zelo je tudi priročna voda na bencinskih črpalkah (Zrak-Voda). Tu si lahko privoščimo res odlično ohladitev, vendar tudi tu je past. Pustimo vsaj nekaj sekund teči vodo saj drugače bomo imeli za vratom namesto hladne skoraj ”vrelo” vodo. (Cevka od sistema za vodo se lepo greje na žgočem soncu)!

Še potoka skoraj zmanjkalo, vendar ohladitev na mestu

Lahko pa tudi rečemo kakšnemu domačinu, da nas osveži z vodo (zalivanje vrtov, pranje avtomobilov ali kaj podobnega). Ravno to sem danes naredil! Yeea!

Osvežitev pri dobrih ljudeh…

Če pa imamo spremstvo na kolesu je pa to dodaten plus (velika količina dobre vode z elektroliti, varnost in spodbuda)! Enostavno Top!

Spremstvo na kolesu je vedno zaželeno, saj tako privarčujemo z dodatnimi kilami (bidoni, nahrbtniki…)

Pri “RedAlert” teku je potreba po veliki količini vode z elektroliti in iznajdljivosti zelo pomembna!

Tako ne bo več nevarnosti za tek tudi ob visokih temperaturah! No vsaj jaz tako mislim 😉

Pamet v roke in ena izposojena misel:

I always tell beginning runners:
Train your brain first. It’s much more important than your heart or legs – Amby Burfoot

Morda ti bo všeč tudi:

Pusti komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.