Prejšnji teden sem dobil povabilo na Ultra trail Krvavec – Golte od sodelavca, prijatelja predvsem pa odličnega športnika Jake Zajška. Skupaj z Romanom Čretnikom sta maja in junija organizirala dva gorska teka. Sedaj je bila njuna zamisel, da bi simbolično povezala oba starta tekov Krvavec in Golte. Ker nista želela biti sama sta na pot čez Kamniško-Savinske Alpe tako povabila vse, ki bi se jima želeli pridružiti.

Na to pot od Krvavca do Golte ni bilo posebne organizacije vsak je bil samozadosten in na pot odšel na lastno odgovornost.

Predvidena trasa je potekala: na Krvavec, čez Zvoh, mimo Grintovca in Skute v Logarsko dolino, naprej do Raduhe in naprej mimo koče na Loki, Travnika in Komna na Smrekovec ter do Mozirske koče na Golteh in spust v Žekovec. Predvideni čas trase je bil 12 ur.

Hitro se je ustanovila grupa tekačev. V soboto ob 6h pri spodnji postaji Krvavec so naju s Tomažem že čakali: Jaka, Roman, Ivi ter Miha.

Nekaj malega po šesti uri se je začela pisati nova zgodba

Skupaj smo pogledali traso in planili v hribe! Ker je pot od spodnje postaje Krvavec do Zvoha kar zategnjena smo počasi v zmernem tempu naredili nekaj fotografij  na vrhu Zvoha.

DCIM113GOPRO
Razgled, kot se šika

Ker nisem gorski tekač sem vedel, da bo dan zelo zanimiv.

Za nami je bila že ura in pol dobrega dela vendar smo premagali samo približno 6 km a prišli do nadmorske višine približno 1970 m.n.v.

IMG_2710
#TOP

Še pred tem smo prišli na Kalški greben. Ves čas smo imeli na levi strani Grintovec in Skuto.

 

Veliko vzponov…

Predno smo prišli do Turske Gore smo morali kar malo poplezati in se oprijeti kakšnega klina.

…in veliko spustov

Ker je bil vsak zase »odgovoren« kar se tiče hrane in pijače smo se dodatno oskrbeli v Cojzovi koči na Koroškem sedlu 1793 m.n.v. Do te koče smo porabili malo več kot štiri ure in »samo« 12,5 km.

DCIM113GOPRO
Še pred kočo, smo morali najprej doseči nekaj več nadmorske višine

Kakor se »spodobi« za hribe je bila voda kar precej draga. Kristi hvala za »super« vodo, katero sem obogatil z Šumečimi tabletkami ZERO iz TopAtleta. Ko smo se uredili in dopolnili zaloge smo odšli naprej.

Na takšni turi je vedno čas za posnetke in uživanje v naravi
Vedno se najde čas tudi za “selfi”

Malo smo se še morali potruditi, da bi lahko uživali na vrhu Turske gore.

Da bi bili lahko deleženi lepih razgledov se je splačalo potruditi in zagristi v kamen
Tri točkovni prijem in uspeh je zelo blizu

Videli smo tudi zelo urejen bivak pod Grintovcem.

Prava Alpska idila

Kmalu smo lahko uživali v razgledu, ki ga je nudila Turska Gora. Do gore smo porabili približno šest ur in pol, copate pa prezračili za 18 km.

DCIM113GOPRO
Na Turski gori

Iz Turske Gore je kar nekaj strmih a kratkih vzponov in spustov, nekateri so bili še posebej zanimivi. Ker smo vedeli, kje smo in koliko časa še potrebujemo smo postali malo bolj realni in se že med potjo pogovarjali, ali bo zadeva izvedljiva.

DCIM113GOPRO
Zanimivi a počasni spusti, ki so vodili v …

Hitro smo se spustili do slapa Rinke, še dobro da smo imeli na obzorju pitno vodo. Saj smo bili dodobra omejeni s pitno vodo. Še pred tem je sledil spust po melišču Ivi in Kristi to pa je letelo! Svetovno!

zanimiva a hitre spuste

Če bi vsaj tako šlo vse do popolnega spusta, ne pa da sem se spuščal bolj počasi oziroma bolj sigurno.

Slap Rinka

Ker je bilo za nami že kar nekaj ur dela smo se odločili, da v Logarski dolini oziroma v Planšariji Logarski kot nekaj pojemo in naredimo rezervni načrt poteka nadaljnje poti. Ko smo se usedli za mizo je bilo za nami približno aktivnega dela za devet ur. Utrujenost se je že kar vsem nabirala. To se je tudi videlo pri sestopu v dolino. Čedalje več vse bolj nelagodnih zdrsov oziroma padcev. Vendar tako je, če si na progi dlje časa. Še vedno vsi celi!

DCIM113GOPRO
Odlične ajdove žgance smo si privoščili kar vsi – odlični

V Planšariji Logarski kot smo se dobro dajali kdo bi šel kam oziroma morali smo narediti optimalni načrt glede na porabljen čas, stanje vremena in izvedljivostjo poteka nadaljnje poti.

Ker smo nekateri šli bolj lahkomiselno na trail, saj nismo imeli s seboj svetilko za nočni tek smo ta podvig po začrtani poti črtali iz seznama želja.

Ostala je še opcija, da bi nadaljevali še cca. 40 km do Mozirja po asfaltirani cesti. Priznam, takoj sem bil za in navijal za to traso. Priznam na cesti se počutim domače!

Ker nas je čas preganjal (druge obveznosti) smo se odločili, da nadaljujemo še približno 5 km teka seveda po gozdni potki vzporedno po asfaltirani cesti do Kapele Kristusa kralja. Ja prav ste razumeli, nikakor mi niso gamsi dovolili, da bi tekli po cesti obvezno po gozdni poti, pa tudi če je bil asfalt nekaj metrov stran. Bravo, niso se dal prepričati! Živi norci!

 

DCIM113GOPRO
Ekipa in pol. Hvala prjatli za vse!

Ko smo prišli do kapele nas je tam čakala boljša polovica od Jake in nas lepo naložila v avto in tako smo končali naše nepozabno druženje. Tako smo uro zaustavili pri približno 32 km in aktivnih devetih urah dela.

 

Tako pač je:

Res je bilo zabavno in tudi kar nekaj znoja sem pustil na skalah, velikokrat sem opazil in občutil, da je potrebno nogo malo bolj dvigniti kot pri cestnem teku. Popolnoma drugačen način teka. Lepo sem tudi občutil, da se desni gleženj ne bo sam od sebe pozdravil saj je boleč gleženj močno oglasil pri nekaterih odsekih. Pokostnica se je pa zopet oglasila pri približno 8 urah, saj je očitno do takrat držal za spremembo samo en ibrubrofen. Tokrat smo »zdravila« jedili bolj pametno!

Poznalo se je tudi na drugi kondiciji, ki jo zahteva takšna preizkušnja. Nekateri smo bili mokri kot bi ravno kar prišli iz bazena, nekateri čisto nič. Ane Ivi? Bravo!

Jaka, Roman, Tomaž, Ivi in Miha vi ste pravi gamsi za enega cestnega tekača!

 

Tako sem dobil še enkrat potrdilo, da se bom držal ceste! Prijatelji hvala za družbo bilo je nepozabno in v čast mi je, da sem lahko tekel s takšnimi legendami!

Še nekaj malega o opremi

Kot ponavadi se na takšne ali drugačne preizkušnje odpravim v opremi v kateri se najbolje počutim.

Tudi tokrat sem imel na sebi oblečene IM Compression nogavice. Odlično so se izkazale tudi v gorskem svetu. Kompresija je ves čas dela lepo, stopalni lok na mestu in brez bolečin ali kakšnega drugega nelagodnega občutka. Enostavno odlična nogavica! Tudi večkratno bližnje srečanje z naravo so odlično prenesle.

 

8
#ironmanNogavice #TopAtlet  #Saucony

Tokrat sem obul Saucony Exodus 5, kateri so primerni za takšne in drugačne traile. Stabilnost kljub poškodovanemu čevlju je bila dobra, vendar samo prepričanje, da copat prime tudi na pesku je potrebno najprej rešiti v glavi.

Tudi tokrat sem uporabljal nepogrešljivo Suunto Ambit 2, katera je pridno beležila  razdaljo in podobne tehnikalije. Ker smo bili na poti dlje časa sem spremenil čas zajemanja gps-ja na približno deset sekund, tako je baterija odlično zdržala ter prikazala zanimive podatke.

Hrana in pijača so bile zopet v »obliki« TopAtleta ZERO šumeče tabletke in HIGH5 Sport tablice. Odlična zadeva za hitre premike. Ko želiš malo energije, vzameš kofeinsko tabletko in si že v igri! Odlična prehrana za na pot.

 

Statistika:
Razdalja: 32.16 km
Čas teka (ni vračunan počitek): 9:20 ure
Kalorije: 6368 kcal
Višinska razlika: 2789 m

Trasa: http://www.movescount.com/moves/move72949201

 

Ko ne vidiš izhoda, premisli in se odloči! Karkoli boš naredil bo prav!

A.Č.

Morda ti bo všeč tudi:

Pusti komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.