Spread the love

Pred leti sem vzljubil tek na daljše proge, se pravi tek nad maratonsko razdaljo. Pravzaprav ne vem zakaj vendar se pri daljši razdalji nekako povežem s samim seboj in v tem uživam. Ja, včasih na slikah ni videti tako. Vendarle velikokrat se spomnim reka. Bolečina mine ponos ostane. Enostavno mi je to všeč.

Kako se dobro pripraviti na ultra teke je svoja zgodba. Ker nisem noben poseben izobražen ultra športnik ali kakorkoli drugače ”usposobljen”, da bi vam dajal posebne oziroma pravilne napotke kako dobro trenirat bi rad samo povedal kako jaz treniram.
Vem, da velikokrat treniram popolnoma narobe, se pravi brez počitka in primernih treningov.

Zelo dobra spletka oziroma bolj pravilne ali rečeno bolj pametne nasveti lahko najdete v odlični spletki top športnice Urške Ahač – Spletka

Rad bi vam povedal kako jaz treniram oziroma nerad uporabljam besedo trenirati, ker pravzaprav nikoli ne treniram. Enostavno grem. Moram priznati, da rad preberem dobre bloge, knjige ter revije v katerih povzamem kakšen zame bistven podatek in se ga prizadevam uporabiti. Ultra treningi, kot veste zahtevajo posebno pripravo in odlično psihofizično pripravljenost. Morda bi pri ultra tekih na prvo mesto postavil pripravljenost v glavi posameznika, ki se odloči, da bo naredil zadano nalogo. Takoj za tem pa je fizična pripravljenost. Vendar vemo, da če noge”nočejo” je tudi zelo težko glavo prepričati, da nekaj naredi.

Ker sem po horoskopu bik in ker se mi je na svet mudilo prezgodaj imam morda že prirojeno lastnost, da imam nekako razdelano v glavi, da če se hoče se vse da. Tako so me tudi doma učili in s tem nikoli nisem imel resnih problemov in upam, da bo tako ostalo.

Telo je potrebno pripraviti na visoke psihofizične napore, ki sledijo pri ultra tekih. Jaz to naredim na preprost način. Pogledam vremenske razmere in izbiram najbolj nelagodne trenutke za tek. Se pravi izbrati je treba čas in vreme, katero ne odgovarja tekačem.

Že na začetku leta se vse začne. Najdaljša noč v letu, je lahko prav zanimiva za tekaško preizkušnjo, enostavno v poznih večernih oziroma v zgodnjih jutranjih urah obuješ copate in greš. Se pravi treniraš z malo spanca. Zimski dnevi znajo biti včasih turobni, zaspani ter zasneženi. Vendar ni lepšega kot obuti copate in se odpraviti na sneg. Treniraš v težkih pogojih (veliko snega, led, premagovanje ovir, mraz, veter…). Enostavno se ti ”zanohta”. To je to!

Zimski tek – kot da bi imel na sebi vrečo cementa

Kmalu pridejo poletni dnevi, ki znajo biti vroči in soparni. Ravno ta teden se srečujemo s podobnim vremenskimi vplivi. Super pogoji za treniranje ultre. Ker veliko tekačev radi zgodaj zjutraj opravi s tekom, jaz vedno počakam da sonce najbolje ”žge” in tek se lahko začne. Tu je potrebna velika previdnost s hidracijo! Velikokrat sem se že uštel, vendar mi vsak tek nekaj pove, jaz mu pa z naslednjih vrnem.

Vroči dolgi dnevi idealni za treniranje ultre – Današji tek

Preprosto, tolikokrat greš čez neko mejo, da jo kasneje sploh ne občutiš. Tudi ko lije kot iz škafa je prijetno opraviti tek saj oblačila postanejo težja in tako treniraš z malo več teže. Tudi kakšen trening z nahrbtnikom pride prav.

Igra v dežju. Ni lepšega

Morda, se bo čudno razumelo niso le vremenski pogoji edini vir priprav na ultro, včasih se tudi takoj po kosilu podam na asflat. Ja vem ni pametno in popolnoma narobe, vendar meni to ustreza.

Ko telo pripelješ do točke pekla, vendar ko si tam greš dalje

Vežem tudi zanimive dogodke, ki jih prepletem v številke in seštevek številk pove koliko kilometrov me čaka. Na primer: Seštevek številk v datumu, ki predstavlja dan žena (dan+mesec+leto). Ali pa ko bom naslednje leto pričakal 30 rojstni dan, sem se odločil da pretečem razdaljo mojih let v času ko sem se rodil. Zopet enostavno.

Tudi velikokrat tečem  z bolečino, utrujenostjo ali poškodbo, ker verjamem, da se klin s klinom zbija. Vsi te ekstremni pogoji mi pomagajo, da se lažje spopadem z ulto.

Ko še vsi spijo…

Enostavno je treba trenirati v kar seda neprijetnih vremenskih razmerah in okoliščinah in ne pozabiti tudi zgodnji jutranji treningi so dobri, da premagamo utrujenost na progi.

Današnji tek sem popestril s tem da sem se na pot odpravil ob 12:40 ravno takrat, ko je najbolj žgalo.

Osvežitev pri pokopališču – Šentvid pri Stični

 

V zelo toplih dneh si lahko privoščimo malo več udobja

 

Vsem znana topla hladna kopel in odlične nogavice Ironman

 

DCIM103GOPRO
Vsi imamo otroka v sebi. Meni ni težko priznati. Paše…

Dobra glasba, prijeten vetrič in ohladitev v potoku , dajejo poseben pečat na res vroč tek. Vendar ravno to me žene naprej. Vedno se imam nepopisno lepo na takšnih tekih. Le včasih manjka kakšna družba. Današnja trasa.

S seboj sem imel odlične gele od TopAtleta in obute odlične nogavice Ironman.

Zgoraj napisani načini “treninga” niso ravno pametni nasveti, to sem že povedal na začetku vendar tako treniram.

Enostavno je treba stopiti z balona udobja.

 

 

 

 

 

 

Morda ti bo všeč tudi:

4 Komentarji

Pusti komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja